? ??????????????Blue Graffiti? ????? ?? ???Rating: 4.7 (46 Ratings)??67 Grabs Today. 10940 Total Grabs. ??
????Preview?? | ??Get the Code?? ?? ?????Paradismal? ????? ?? ???Rating: 4.8 (40 Ratings)??67 Grabs Today. 17005 Total Grabs. ??????Preview?? | ??Get the Code?? ?? ???????????? ????E BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

Mutiara Kata Nabi Muhammad

Ketakutan seorang sahabat ddari musnahnya amalan nya...

Kisah Tsabit bin Qais...min ashabi rasulillah ridwanullah alaihim ajmain....

عن انس بن مالك ,أنه قال: لما نزلت هذه الأية : (( يا أيها الذين امنوا لا ترفعوا أصواتكم فوق صوت النب)) ألي أخر الأية . جلس ثابت بن قيس في بيته و قال : انا من أهل النار . و احتبس عن النبي صلي الله عميه و سلم . فسأل النبي صلي الله عليه و سلم سعد بن معاذ فقال : (( يا أبا عمرو ! ما شأن ثا بت ؟ أشتكى ؟ )) قال سعد : انه لجاري , و ما علمت له بشكوى . قال فأتاه سعد فذكر له قول النبي صلي الله عليه و سلم. فقال ثابت : أنزلت هذه الأية  و لقد علمتم أني من أرفعكم صوتاً علي رسول الله صلي الله عليه و سلم . فأنا من أهل النار , فذكر ذلك سعد للنبي صلي الله عليه و سلم . فقال رسول الله صلي الله عليه و سلم : (( بل هو من أهل الجنة )) رواية مسلم

MAKSUD:    
 
Daripada Anas bin Malik R.A. berkata: ketika telah turun ayat yang ke 2 dari surah Al-Hujurat...( wahai orang yg beriman jangan ada dalam kalangan kamu mengangkat suara2 kamu melibihi dari suara Nabi) shngga akhir ayat...maka telah dduk tsabit bin qais di dlam rumahnya dan seraya berkata : aku adlah sebahagian ahli neraka.....maka die talah mnyendiri dan menahan dri nya dr bertemu Nabi S.A.W ...maka telah bertnya Nabi s.a.w pada suatu hari kepada saad Bin Muaz...dan bertnya (( wahai aba amru ! ape keadaan dan hal sebenar yg berlaku kpd tsabit ?? adkah die ade mngadu ape pdamu??)) seraya saad mnjwab: sesungguhnye die adlah jiran ku akan tetap tdk ku dengari dri die sbrang rungutan dan mslah...maka selepas itu saad Bin muaz bertemu dan mnziarahi tsabit bin qais utk bertnye kn hal nya dan mmberitahu tsabit tantang pertnyaan Nabi akan hal nya...maka berkta tsabit bin qais kpd saad bin muaz : telah turun ayat ini (surah al-hujurat : 2) dan kamu semua mngetahui adapun suara ku ini adlah pling kuat tnggi dalam kalangan kamu ke ats Nabi Muhammad S.A.W..maka aku sdah pasti mnjdi sbhgian dari ahli neraka...maka saad bin muaz mnyampaikan pd Nabi s.a.w akan kata2 tsabit bin qais tersebut...maka Rasulullah pun bersbda: ((Bahkan dia (Tsabit Bin Qais ) daripada ahli syurga))..

SYARAH DAN PENERANGAN 

Hadis yang di Riwayatkan oleh Muslim di ats mengisahkn seorang shabat Nabi yg bernama Tsabit Bin Qais Bin Al-Shammas R.A akan ketakutan nya atas Ayat Yang ke 2 dari surah Al-Hujurat yang melarang orang Mukminin dari mengangkat suara mereka melibihi dari suara Nabi s.a.w..dan adapun Tsabit R.A mrupkan sahbat yang mmpunyai suara yang ckup tinggi dan kuat berbnding shbat-shabt yang lain....oleh kerana itu dia telah di lantik sbgai khatib bagi kaum ansar ..maka tidak hairan lah ketakutan nya melibihi shabat yang len...Dalam hadis ini juga menceritakan kemuliaan dan darjat yang tinggi Tsabit Bin Qais R.A...yang mana telah Dikhabarkan oleh Nabi s.a.w sendiri akan jaminan nya bahwa dia merupkan sebahagian Ahli syurga..di samping itu sifat dan akhlak Nabi Muhammad sebgai Nabi dan pemimpin umat Islam di Madinah jelas terpampang dengan pertanyaan nya kpada Saad Bin Muaz R.A tentang hal dan keadaan tsabit Yang telah menghilangkn diri...Sikap memgambil berat akan sesama Muslim telah di tnjolkan oleh Nabi sendiri sbgai Uswatun Hasanah Wa Qudwatun Toyyibah bagi setiap Umat Nabi hingga ke hari kiamat...sebgaimana Sabda Nabi s.a.w : ((Barangsiapa Yang tidak mengambil berat Akan Hal dan urusan kaum muslimin yang lain maka dia bukan lah dari golongan kaum muslimin tersebut.))
Maka di manakah kita sbgai umat islam ketika mana umat islam di palestin di ratah dengan Rakus oleh Puak zionis Yahudi...Di manakah sikap dan akhlak kita sesama mukmin dan muslim ???....adakah islam akan lahir dgan hanya mngaku diri sbgai muslim....adkah cahaya iman akan masuk dalam hati orang yang tidak mmpeulikan saudra yang lain.....muhasabah lah diri anda...timbanglah amalan anda..adakah diriku ini merupakan seorang Muslim dan Muslimah sejati dari segi akidah dan akhlak nya..

Dalam Hadis ini...Rasulullah S.A.W memberi jaminan pada Tsabit Bin Qais bahawa dirinya bukan dari Ahli neraka bahkan merupakan Bakal ahli syurga kelak.....bertujuan ingin menenangkn hati dan perasaan tsabit Bin Qais akan kegusaran nya memasuki neraka...dan tidak kurang ramai nya dari para shabat Baginda yang di jamin memasuki Syurga...seperti Bilal Bin Rabbah R.A. yang di dengar tapak ksut nya di syurga oleh Nabi Muhammad s.a.w  sedangkn Bilal Bin Rabbah blum lagi meninggal dunia....di sebabkn Bilal Bin Rabbah sering berada dalam keadaan berwdhuk dan sering melkukan solat sunat wudhuk dengan pnuh beristiqamah dan keikhlsan mengharap redha nya....

Rujukan : Syarah Sohih Muslim Yang di namakan sebgai Al- Minhaj oleh Al-Imam Muhyiddin An-Nawawi R.A.

0 comments:

Halwa Telinga